Aké typy sprchových dverí poznáme?

Sprchové dvere sú jedným z najdôležitejších prvkov každej kúpeľne. Ich výber môže výrazne ovplyvniť celkový vzhľad a funkčnosť priestoru. Moderné sprchové dvere ponúkajú širokú škálu možností, ktoré môžu uspokojiť rôzne potreby a preferencie. V tomto článku sa pozrieme na rôzne typy sprchových dverí, ich výhody a nevýhody, a poskytneme vám niekoľko štatistických údajov, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní. E-shop dobrakupelna.sk ponúka široký výber sprchových dverí, ktoré splnia očakávania aj tých najnáročnejších zákazníkov.

typy-sprchovych-dver-dobrakupelna

Typy sprchových dverí

Existuje niekoľko hlavných typov sprchových dverí, ktoré sa líšia dizajnom, spôsobom otvárania a inštalácie. Medzi najbežnejšie patria jednokrídlové sprchové dvere, dvojkrídlové dvere do sprchy a zalamovacie dvere do sprchy. Každý typ má svoje špecifiká a je vhodný pre rôzne typy kúpeľní.

Jednokrídlové sprchové dvere

Jednokrídlové sprchové dvere sú najjednoduchším a najbežnejším typom sprchových dverí. Tieto dvere sa otvárajú podobne ako klasické dvere, a preto vyžadujú dostatok priestoru pred sprchou. Sú ideálne pre väčšie kúpeľne, kde nie je problém s priestorom.

Výhody:

  • Jednoduchosť – Ich jednoduchý dizajn a spôsob otvárania je intuitívny a ľahko sa používa.
  • Tesnosť – Jednokrídlové dvere poskytujú dobrú tesnosť, čo minimalizuje únik vody.
  • Dizajnové možnosti – Dostupné v rôznych dizajnoch a materiáloch, čo umožňuje prispôsobiť ich štýlu kúpeľne.

Nevýhody:

  • Požiadavky na priestor – Potrebujú viac priestoru na otváranie, čo môže byť problém v menších kúpeľniach.
  • Údržba – Väčšie plochy skla môžu vyžadovať častejšiu údržbu na udržanie čistoty.

Podľa štatistík z roku 2023, až 45% domácností v Európe preferuje jednokrídlové sprchové dvere kvôli ich jednoduchosti a tradičnému dizajnu.

Dvojkrídlové dvere do sprchy

Dvojkrídlové dvere do sprchy sú skvelým riešením pre tých, ktorí preferujú priestrannosť a jednoduchý prístup do sprchy. Tieto dvere sa otvárajú do strán, čo umožňuje široký vstupný priestor.

Výhody:

  • Široký vstup – Poskytujú veľký otvor, čo je výhodné pre ľudí so zníženou pohyblivosťou alebo pre sprchovanie detí.
  • Estetika – Elegantný a symetrický vzhľad, ktorý dodáva kúpeľni moderný vzhľad.
  • Flexibilita – Môžu byť inštalované v rôznych typoch sprchových kútov, vrátane tých so širokým vstupom.

Nevýhody:

  • Potrebný priestor – Hoci nevyžadujú toľko priestoru na otváranie ako jednokrídlové dvere, stále potrebujú dostatok miesta na bočné otváranie.
  • Komplexnosť inštalácie – Inštalácia môže byť zložitejšia a môže vyžadovať odbornú montáž.

Štatistiky z roku 2022 ukazujú, že 30% zákazníkov v e-shope dobrakupelna.sk si vyberá dvojkrídlové dvere do sprchy, pričom najčastejším dôvodom je ich estetický vzhľad a komfort.

Zalamovacie dvere do sprchy

Zalamovacie dvere do sprchy sú ideálnym riešením pre menšie kúpeľne, kde je potrebné maximálne využiť priestor. Tieto dvere sa skladajú a zalamujú, čo minimalizuje priestor potrebný na otváranie.

Výhody:

  • Úspora miesta – Ich skladací mechanizmus umožňuje inštaláciu v tesných priestoroch, kde by iné typy dverí neboli vhodné.
  • Jednoduchá manipulácia – Ľahko sa otvárajú a zatvárajú, čo zvyšuje komfort používania.
  • Variabilita – Môžu byť inštalované do rôznych tvarov sprchových kútov, vrátane atypických rozmerov.

Nevýhody:

  • Menšia tesnosť – Zalamovacie dvere nemusia poskytovať takú dobrú tesnosť ako jednokrídlové alebo dvojkrídlové dvere, čo môže viesť k úniku vody.
  • Komplexnosť údržby – Mechanizmus zalamovania môže vyžadovať pravidelnú údržbu a čistenie.

V roku 2023 bolo zaznamenané, že až 25% zákazníkov preferuje zalamovacie dvere do sprchy, najmä kvôli ich schopnosti šetriť miesto a jednoduchému používaniu.

Výber správnych sprchových dverí pre vašu domácnosť

Pri výbere správnych sprchových dverí je dôležité zvážiť niekoľko faktorov. Okrem estetiky je potrebné zohľadniť praktické aspekty, ako je veľkosť a usporiadanie kúpeľne, frekvencia používania a individuálne preferencie.

Veľkosť a usporiadanie kúpeľne

Pred zakúpením sprchových dverí je dôležité presne zmerať priestor, kde budú inštalované. Jednokrídlové sprchové dvere sú vhodné pre väčšie kúpeľne, kde nie je problém s priestorom na otváranie. Zalamovacie dvere do sprchy sú ideálnym riešením pre menšie kúpeľne, kde je potrebné šetriť miestom.

Frekvencia používania a údržba

Sprchové dvere, ktoré budú používané denne, by mali byť odolné a ľahko udržiavateľné. Jednokrídlové dvere sú zvyčajne ľahšie na údržbu vďaka väčším a hladkým plochám skla. Zalamovacie dvere môžu vyžadovať častejšiu údržbu kvôli mechanizmu otvárania.

Estetické preferencie

Estetika hrá významnú úlohu pri výbere sprchových dverí. Dvojkrídlové dvere do sprchy ponúkajú elegantný a moderný vzhľad, ktorý sa hodí do väčšiny súčasných kúpeľní. Jednokrídlové dvere poskytujú klasický a jednoduchý vzhľad, zatiaľ čo zalamovacie dvere sú vhodné do minimalistických a funkčných kúpeľní.

Rady od nás ...

Výber správnych sprchových dverí môže výrazne ovplyvniť komfort a vzhľad vašej kúpeľne. Či už preferujete jednokrídlové sprchové dvere, dvojkrídlové dvere do sprchy alebo zalamovacie dvere do sprchy, je dôležité zvážiť všetky faktory, ktoré môžu ovplyvniť vašu spokojnosť. E-shop dobrakupelna.sk ponúka široký výber sprchových dverí, ktoré splnia očakávania aj tých najnáročnejších zákazníkov. Pri výbere sa neváhajte poradiť s odborníkmi, ktorí vám radi pomôžu nájsť ideálne riešenie pre vašu domácnosť.